V.S. (Amerika)

Datum: 26 mei 2007   

13 minuten leestijd

De V.S. ook wel Verenigde staten van Amerika genoemd grenzen in het noorden aan Canada en in het zuiden aan Mexico. De V.S. liggen in het midden van de Stille Oceaan. Er zijn drie grote bergketens: de Appalachen in het oosten, de Rocky Mountains in het westen en de Sierra Nevada langs de grens van Nevada en Californië. Het landschap varieert van woestijnen tot bergen en bossen. Voor een land met een achtergrond van vele verschillende culturen, kan Amerika behoorlijk bekrompen en vooringenomen tegen vreemdelingen zijn.

In de afgelopen 30 jaar is de oude Amerikaanse smeltkroes, waarin alle culturen hun individuele verschillen verloren en een werden met een nieuwe cultuur, veranderd in een mengelmoes, waarin de individuele mensen hun eigen cultuur behouden maar wel op die manier meewerken aan het geheel. De meeste etnische groepen in de Verenigde Staten hebben namelijk niet de Angelsaksische normen en waarden. Amerikanen zijn vrij te geloven in wat zij zelf verkiezen. Laat je niet afleiden door het feit dat je al Engels denkt te spreken, aangezien sommigen ’tomayto’ zeggen en anderen ’tomahto’. Het Amerikaanse Engels heeft vele regionale accenten met met verschillende moeilijkheden bij de verstaanbaarheid. Inwoners van New York staan bekend om hun botte, nasale spraak; Californiers om hun plat lijzige spraak en hun stranddialect; Zuiderlingen voor hun langzame spraak; en de stedelijke negroiden voor hun onverstaanbare patois dialect. Spaans heeft in een aantal staten een belangrijke rol naast het Amerikaans, vooral in delen van Californië, New Mexico, Texas en Miami. Er zijn meer dan 400.000 verschillende inheemse dialecten en ongeveer 375.000 Jiddische dialecten.Voor het grootste gedeelte van de afgelopen eeuw vormde Hollywood de nationale droom voor het maken van films en nachtmerrie van cellulitis. De Amerikaanse muziekindustrie is de machtigste en doordringendste ter wereld, hoewel de lagere underground bewegingen de drijvende factor van de Amerikaanse popmuziek blijft. Afro Amerikaanse invloeden op de Amerikaanse popmuziek kunnen moeilijk worden uitgewist. De werkliederen van slaven werden de blues. Jazz kwam in het begin van de twintigste eeuw op in New Orleans. Een goede anekdote van de vroege commerciele geschiedenis van de Amerikaanse popmuziek is het verhaal van blanke zakenmannen die zwarte muzikanten aannamen om het blanke publiek te vermaken, maar wanneer Elvis ’the Pelvis’ begon te zingen en te draaien, realiseerden de blanke jongens zich dat zij ook konden optreden. Ze namen de RenB over en startten rock and roll. De rest is geschiedenis.Rap, het geluid van de Amerikaanse binnensteden, houdt in: het praten op muziek waarbij klemtonen op woorden worden gelegd waar ook een ultrazware beat onder zit, geluidsmontage, straattaal en machogedrag. De Verenigde Staten hebben veel literatuur voortgebracht. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste de focus van de internationale kunstwereld zich van Parijs naar New York. Wanneer we aan Amerikaanse steden denken, denken we aan wolkenkrabbers (niet aan de buitenwijken), de architectonische verklaringen van marktkrachten en Amerikaans optimisme. Amerikaanse sporten hebben zich onafhankelijk van andere landen ontwikkeld. Vandaar dat er echte Amerikaanse sporten, zoals basketbal, football en honkbal zijn ontwikkeld.

Natuur in V.S. Amerika

Flora V.S. Amerika
De meest imposante flora van de Verenigde Staten zijn de groene vlaktes langs de westkust en de sequoia en de redwood waarvan wordt gezegd dat deze een van de oudste levende bomen ter wereld zijn. De oostelijke staten hebben veel (eiken-, esdoorn- en iepen-) bossen. Deze bossen staan bekend om hun mooie kleuren in de herfst.

Fauna V.S. Amerika
De grootste landzoogdieren zijn de zwarte beren, grizzly beren, elanden en herten. Deze dieren leven voornamelijk in het noordwesten van Amerika. De zuidelijke staten hebben de meest interessante fauna waaronder buidelratten en krokodillen. Gevaarlijke diersoorten die in Amerika leven zijn o.a. ratelslangen, beren, wilde zwijnen en krokodillen.

Nationale parken V.S. Amerika
De drie beroemdste Nationale Parken zijn Yellowstone in de Rocky Mountains, Yosemite in de Sierra Nevada en de Grand Canyon, in Arizona.

Klimaat V.S. Amerika
Door de zeer gevarieerde topografie in Amerika kent het land ook verschillende ecosystemen. Over het algemeen wordt het klimaat verder naar het zuiden warmer en naar het binnenland en het noorden worden de klimaatwisselingen steeds extremer. In de winters in noordoost en midwest Amerika kunnen lange periodes met temperaturen beneden het vriespunt voorkomen. In Florida en California is het daarentegen nog warm genoeg om te zwemmen. Het grootste gedeelte ten oosten van de Rocky Mountains kent droge en hete zomers, voornamelijk in het zuiden. De woestijnen tussen de Rocky Mountains en de Sierra Nevada zijn zeer heet en droog gedurende de zomer.

V.S. Amerika Cijfers en feiten

Volledige naam :Verenigde Staten van Amerika
Oppervlakte : 9.370.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 275 miljoen
Hoofdstad : Washington met ongeveer 0,9 miljoen inwoners
Bevolking : 74% Europeanen, 12% Afrikaans-Amerikanen, 9% Zuid-Amerikanen, 3% Aziatisch
Talen : Engels en secundaire talen, voornamelijk Spaans
Overheid : Federale republiek van 50 staten
Industrie en Producten : Olie, elektrische apparatuur, computers, automobiel industrie, vliegtuigen industrie, agricultuur
Belangrijkste handelspartners : Canada, Japan, de EU

V.S. Amerika gewoontes, lokale gebruiken

Lokale keuken in V.S. Amerika
In de Verenigde Staten is praktisch elke keuken terug te vinden. Een typisch Amerikaans fenomeen zijn de zogenaamde drivethroug van fastfoodketens. De Verenigde Staten hebben zelfs afslagen op snelwegen waar allerlei restaurants gevestigd zijn. Afhankelijk van de keten, zijn er hamburgers verkrijgbaar, Franse frietjes, Mexicaans eten, pizza’s,donuts en nog veel meer.

Fooien in Amerika, restaurants berekenen zelden fooi over de service op de nota. Daarom wordt het geaccepteerd en zelfs verwacht om 10 tot 15 procent fooi te geven over het bedrag van de nota. Echter, soms worden wel servicekosten berekend bijvoorbeeld wanneer er een groot feest is. Hetzelfde percentage is wenselijk voor taxichauffeurs en roomservice. Bedragen voor andere services zoals parkeren en portieren varieren tussen de $1 en $2. Het bedrag hangt veelal van de discretie van de klant af.

Religie in V.S. Amerika
Protestanten vormden traditioneel gezien de ruggengraat van de Amerikaanse arbeidersklasse. De Ierse, Italiaanse en Poolse immigranten zijn de voorvechters van het Katholicisme. Er zijn meer dan vijf miljoen Joden, wiens kennis in zaken en wetenschappen leidde tot een belangrijke rol voor hen in het uitvinden en verfijnen van Amerika. Zij speelden een belangrijkere rol dan in het algemeen wordt gedacht. Er zijn nog vele andere geloven, zoals aanhangers van Scientology Church, Jehova getuigen en Mormonen.

V.S. Amerika evenementen culturele attracties

V.S. Amerika Toeristisch
Door de grootte en uitgestrektheid van het land heeft de Verenigde Staten veel te bieden voor iedereen. In het zuiden bieden staten als Florida en Californië stranden voor allerlei activiteiten. Ook de steden in de Verenigde Staten zijn een bezoekje waard, zoals bijvoorbeeld steden als New York, Chicago en Atlanta. De natuur is erg divers. Er zijn woestijnen, bergen, meren, laagvlaktes en veel soorten wilde dieren. En de ‘American way of life’ is leuk om te onderzoeken, bijvoorbeeld door de ‘Route 66’ langs te reizen.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen V.S. Amerika
De meest bekende stad van de Verenigde Staten is New York. Er is geen stad ter wereld die arrogant genoeg is om zichzelf ‘de hoofdstad van de wereld’ te noemen. Het is er vreselijk druk door het grote aantal inwoners, toch is deze hectiek voor toeristen een grote trekpleister. Na de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001, probeert de stad haar image weer te hervinden. Andere bekende steden zijn San Francisco, Los Angeles, Miami en New Orleans.Bergen, woestijnen, mooie stranden en bossen maken deel uit van Amerika’s zeer gevarieerde landschap. De drie bekendste nationale parken zijn Yellowstone in de Rocky Mountains, Yosemite in Sierra Nevada, en de Grand Canyon in Arizona.Er zijn genoeg sportmogelijkheden zoals surfen, zeilen, skien, wandelen, bergbeklimmen, mountainbiking en caving.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten V.S. Amerika

Watersporten in V.S. Amerika
Oahu (Hawai) is het spirituele thuis van het surfen. De wintergolven in Waimea, Sunset Beach en de Banzai Pipeline zijn de meest mooie, indrukwekkende golven ter wereld. Ook Californie biedt mooie golven om te surfen, vooral bij Malibu, Rincon, Trestles en Mavericks. Maar er zijn veel meer goede surfplekken in de Verenigde Staten. Andere populaire watersporten zijn onder andere zeilen, windsurfen, zeekajakken en jetskiën.

Rafting in V.S. Amerika
Riverrafting kan worden gedaan op de Idaho’s Snake River, maar er zijn meerdere rivieren waar dit kan worden gedaan.

Wintersporten in V.S. Amerika
De staten waar de Rocky Mountains doorheen lopen en dan met name de staat Colorado zijn de populairste bestemmingen voor skieen. Naast de bekende skiplaatsen als Aspen, Vail, Jackson Hole en Big Sky zijn er ook kleinere plaatsen met een handvol liften, goedkopere kaartprijzen en skipistes en gebieden die evenveel bieden als hun bekende buren. Lake Tahoe is de belangrijkste skibestemming in de Sierra Nevada. In de zomer kan hier ook aan watersport worden gedaan. Elders in de Verenigde Staten kan goed aan crosscountry skien worden gedaan. In de afgelopen paar jaar is snowboarding populair geworden. Sindsdien komen er steeds meer halfpipes bij. Snowboardverhuur is nu ook overal aan het opkomen.

Hiking en bergbeklimmen in V.S. Amerika
De Verenigde Staten bieden enkele van de meest gevarieerde en spectaculaire landschappen om te hiken. De gebieden lopen uiteen van de alpine hoogtes van de High Sierra tot de beboste gebieden van de Appalachen indianen. Wandelpaden zijn vaak goed bijgehouden en goed aangegeven. Het is ook mogelijk jezelf te verliezen in de achterlanden, waar je alleen bent met de geluiden en de nacht.

Bergbeklimmen in Amerika Rots- en bergbeklimmen zijn ook populaire activiteiten, vooral in de Sierra Nevada en de Rocky Mountains. El Capitan en Half Dome zijn beide legendarische beklimmingen tegen de granieten bergwanden van het Yosemite National Park. De Mount Whitney, in het Californische Sequoia en het Kings Canyon National Park, is met 4.350 meter de hoogste berg van 48 staten en biedt een beklimmingsroute die leuk is, maar ook uitdagend.

Caving in Amerika in grotten afdalen is met name populair in de grotten van New Mexico, de Carlsbad Caverns.

Fietsen en Mountainbike in Amerika
Fietsen veel steden zijn relatief fietsvriendelijk. Veel fietsliefhebbers kunnen door het land heen fietsen over de pittoreske landwegen. Goede fietsen zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Mountainbike is een populaire sport in de Verenigde Staten, vooral in Californië. Er zijn voldoende plaatsen om deze sport te kunnen uitoefenen.

Paardrijden in Amerika
Paardrijden net als de vroegere cowboys in Amerika In het Central Park van New York kan men paardrijden, maar dit kan ook op de ranches verspreid over de Verenigde Staten.

Reizen naar V.S. Amerika

Vliegen naar V.S. Amerika
De meeste bezoekers komen met het vliegtuig. Door hevige concurrentie op populaire routes is er een goed en uitgebreid vliegnetwerk van en naar Amerika. Door de grote concurrentie zijn de prijzen redelijk. De grote luchthavens van Amerika zijn Boston, New York, Washington, Miami, Chicago, Dallas-Fort Worth, Houston, Atlanta, Denver, Seattle, San Francisco en Los Angeles. Deze luchthavens worden door middel van binnenlandse vluchten verbonden. Er zijn genoeg grensplaatsen waar de oversteek naar Mexico en Canada makkelijk te maken is. De luchthavenbelasting van de lokale luchthaven kan mogelijk niet inbegrepen zijn in een ticket.Er gaan diverse chartervluchten vanuit Nederland naar V.S. Amerika.

Reizen in V.S. Amerika

Vliegen in Amerika
Het aantal luchtvaartmaatschappijen en de grote concurrentie op de vluchten van, naar, maar ook binnen de V.S. Amerika., maken vliegen een gemakkelijke en relatief goedkope manier van reizen. Prijzen van minder gevraagde vluchtroutes kunnen daarentegen hoog zijn.

Bus en Openbaar vervoer in V.S. Amerika Caracas
Greyhound is de nationale busmaatschappij. Zij heeft een goedkoop en redelijk goed bussysteem. In minder dicht bevolkte gebieden waar het merendeel van de bevolking een auto bezit, werkt het openbaar vervoer over het algemeen gezien niet zo efficient.

Trein vervoer in V.S. Amerika
Reizen per trein is wat minder praktisch omdat de treinen zijn niet altijd comfortabel en de prijzen van een ticket enorm varieren. Wel geldt: hoe eerder men reserveert, des te goedkoper het kaartje is.

Per auto de V.S. Amerika ontdekken
Amerika heeft een echte autocultuur. Het huren van auto’s is bijna overal mogelijk. Wel moet een huurder meestal 25 jaar of ouder zijn. Een leuk alternatief op het huren van een auto is de “drive-away”. Dit is een typisch Amerikaans systeem waar auto’s die een lange afstand moeten afleggen maar waarvan de eigenaar geen zin heeft dit zelf te doen, worden gebracht door derden. Iemand die toevallig dezelfde bestemming heeft als een van de auto’s kan de auto brengen en daarmee zelf ook op de juiste bestemming aankomen. Het is ook zeer goed mogelijk campers te huren en daarmee het land te ontdekken.

Accommodaties in V.S. Amerika
In de USA zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig, varierend van budget hotels tot topklasse hotels en motels. Hieronder een prijsindicatie van verschillende accommodaties: budget hotel 10 tot 25 euro, middenklasse hotel 25 tot 60 euro, topklasse hotel 60 tot 200 euro. De Verenigde Staten hebben ook een uitgebreid netwerk van campings,vakantiehuizen,bungalows,villa,s,appartementen.

V.S. Amerika praktische informatie en links

Visa
De meeste bezoekers hebben een visum nodig. Canadezen hoeven alleen te bewijzen een staatsburger van Canada te zijn. Er bestaat een programma “visa waver” dat bezoekers uit Groot-Brittannie, Australie, Nieuw Zeeland, Japan, Oostenrijk, Belgie, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italie, Slovenie, Spanje, Zweden, Zwitserland en Nederland 90 dagen zonder visum in Amerika laat verblijven (er moet wel een retourdatum worden vastgesteld). Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in V.S. Amerika: Oost-Amerika is GMT (Greenwich Mean Time) -5 uur, Centraal Amerika is GMT -6 uur, Rocky Mountains is GMT -7 uur, Pacific standard is GMT -8 uur.

Elektriciteit in V.S Amerika : 240 V, 50 Hz
Gezondheid in en naar V.S Amerika
Vaccinaties
er zijn geen specifieke vaccinaties nodig voor de VS. Raadpleeg voor meer informatie de plaatselijke GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in V.S. Amerika
Kraanwater is veilig drinkwater. Water in flessen is ook overal verkrijgbaar. Indien u aan het kamperen bent is het aan te bevelen water van huis mee te nemen of het water te koken, voordat u het drinkt. Hoe schoon het water ook mag lijken, water uit meertjes en riviertjes is niet veilig tenzij u het kookt.

Gezondheidszorg in V.S. Amerika
De medische faciliteiten in Amerika zijn over het algemeen van een zeer hoog niveau. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt wordt zeer aanbevolen. Alleen noodgevallen worden behandeld zonder vooruitbetaling. De behandeling wordt vaak geweigerd zonder een verzekeringsbewijs of een voorschot.

Telefoneren in en naar V.S. Amerika
Het nationale nummer voor noodgevallen is 911 voor politie, brandweer en ambulance. De internationale toegangscode voor de VS is +1. Indien u een internationaal telefoontje wilt plegen vanuit de VS, draai dan 011 gevolgd door de landcode.

Geldkoers V.S. Amerika
De munteenheid is de Amerikaanse dollar. Contant geld kan meestal niet in hotels gewisseld worden, dit is slechts mogelijk bij een aantal grotere banken. U kunt daarom het beste dollars meenemen. De meeste credit cards inclusief Diners Club, American Express, Mastercard en Visa, worden in het hele land geaccepteerd. Indien u de VS bezoekt is het aan te raden om tenminste 1 creditcard mee te nemen. Het is gebruikelijk dat hotels en autoverhuurbedrijven om een voorschot vragen indien de betaling niet per credit card geschiedt. Traveller’s cheques worden vaak geaccepteerd in hotels, winkels en restaurants indien het cheques in US dollar of in Britse ponden zijn. Niet iedere bank kan deze traveller’s cheques inwisselen. De banken die het doen, vragen vaak een hoge commissie. Vaak wordt om een en soms twee identiteitsbewijzen gevraagd als u met traveller’s cheques wilt betalen.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder