Venezuela

Datum: 26 mei 2007   

13 minuten leestijd

Venezuela ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika. In het zuiden grenst het land aan Brazilië, in het oosten aan Guyana en in het westen aan Colombia. Het zuid-oosten van Venezuela bestaat voornamelijk uit de Hooglanden van Guyana. Ongeveer 30% van het land bestaat uit weidse grasvlaktes van centraal Llanos, wat gevoed wordt door de Orinoco rivier.

Dit is de op twee na grootste rivier in Zuid-Amerika. In het noordwesten van Venezuela ligt het grootste meer van het continent, het Maracaibo meer. Dit meer is omgeven door moerasachtige vruchtbare laaglanden. Ten zuiden van dit meer bevinden zich de uitlopers van het noordelijke deel van het Andes gebergte, bekend als de Cordillera de Los Andes. Het hoogste punt de Pico Bolivar bevindt zich op 5007 meter.In oude tijden was Venezuela een paradijs voor de Indanen die op de stranden, in tropische bossen en op de zachte weide van de llanos leefden. Er waren drie hoofdgroepen: de Carib, Arawak en de Chibcha. Zij leefden in kleine groepen en bijna iedereen was boer. Zij zouden gemakkelijk vis kunnen jagen en zouden hun voedsel op deze manier kunnen verzamelen. Het meest gevorderde van de drie hoofdgroepen was de Chibcha die op de oostelijke hellingen van de Andes woonden. Hoewel ze nooit grote steden ontwikkelden, was hun landbouwvaardigheid heel goed: ze maakten terrassen op delen van de Andes en bouwden verfijnde irrigatie kanalen om hun gewassen te bewateren.De hoofdstad van Venezuela, Caracas, is gelegen in een pittoreske vallei aan de Noordkust van Venezuela. De stad is een drukke metropool, die op sommige plaatsen het historische karakter heeft behouden. Een aantal interessante historische gebouwen en plaatsen als de Plaza Bolivar, Santa Capilla, Palacio de Miraflores en de heilige Panteon Nacional zijn in Caracas te vinden. De stad Coro aan de caribische kust aan de voet van het Paraguana schiereiland heeft de meeste overblijfselen van de coloniale architectuur in Venezuela. Het historisch stadscentrum van Coro is in 1950 tot nationaal monument benoemd. De vriendelijke stad Merida bevindt zich in de bergen op ongeveer 12 kilometer van de hoogste bergtop in het land: Pico Bolivar. Dit is een populaire toeristische attractie. Venezuela heeft ongeveer 40 nationale parken binnen haar grenzen, waar men trektochten kan maken. De noordkust is de plaats waar men kan snorkelen, duiken, vissen, zeilen of aan de idyllische stranden kan liggen. Andere interessante activiteiten in Venezuela zijn bergbeklimmen, heuvel trektochten, beklimmen van rotsen, hang gliding en paragliding.

Natuur in Venezuela

Flora Venezuela
Op de moerasachtige hooggelegen weides in de Andes, bekend als ‘paramos’, komen enkele bijzondere plantensoorten voor. Ook in het zuidoosten van het land, in Roraima, kunnen evenveel verschillende flora kan worden gevonden op de ’tepuis’ (enorme tafelbergen).

Fauna Venezuela
Behalve in enkele nationale parken waar veel vogelsoorten voorkomen, is het moeilijk om de in Venezuela levende dieren aan te treffen. Het beste kan men deze dieren zien op de particuliere reservaten/ boerderijen in de ‘Llanos’

Nationale parken Venezuela
Venezuela telt ca. 40 nationale parken waar men verschillende trektochten kan maken. Deze tochten variëren van goed aangegeven routes tot jungle paden die men beter niet zonder gids of lokale bekendheid kan betreden. Het nationale park El Avila bevindt zich in de omgeving van Caracas. Guatopo, Terepaima en San Esteban zijn interessant om hun minder begaande paden. Het nationale park Canaima, met een omvang ter grootte van Nederland is zeer bijzonder vanwege de geïsoleerde toppen van de tafelbergen. Deze toppen bevatten een bijzondere flor

Klimaat Venezuela
Het klimaat in Venezuela is overwegend tropisch met een gematigde warme zone langs de kust. Er zijn niet veel temperatuurverschillen tussen de verschillende gebieden. Het droge seizoen genoemd verano loopt van december tot en met april, het natte seizoen genoemd invierno verspreidt zich over de rest van het jaar. In de Amazone regio is er het hele jaar door kans op regen. De jaarlijkse neerslag bedraagt hier meer dan 200 cm.

Venezuela Cijfers en feiten

Volledige naam :Republiek Venezuela
Oppervlakte : 910.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 24 miljoen
Hoofdstad : Caracas met ongeveer 4 miljoen inwoners
Bevolking : 67% halfbloed, 21% Europese afkomst, 10% Afrikaanse afkomst, 2% oorspronkelijke bewoners. Er leven ongeveer 200.000 indianen, afkomstig van een aantal verschillende semi-nomaden stammen die van de jacht leven.
Talen : Spaans is de officiële taal, maar er worden ook nog meer dan 30 indiaanse talen gesproken die hoofdzakelijk tot de Arawak, Cariban en Chibcha etnoliguistische taalgroepen horen.
Overheid : Federale Republiek
Industrie en Producten : Petroleum, ijzererts, granen, fruit, suiker en koffie
Belangrijkste handelspartners : VS, Duitsland, Japan, Colombia, Brazilië, Italië

Venezuela gewoontes,lokale gebruiken

Kledingvoorschriften en omgangsvormen in Venezuela
Kleding als het heet is in Venezuela, zijn de meeste bezoekers/toeristen normaal gekleed, waaronder wordt verstaan; korte broeken, een topje en sandalen. Dit wordt goedgekeurd als u op het strand bent, maar niet als u bijvoorbeeld een kathedraal gaat bezoeken, ook al bent u een toerist, of in een 5-sterren hotel gaat, ondanks dat u een betaalde klant bent. U dient u bij deze gelegenheden netjes te kleden.Begroeten in Venezuela Latijns-Amerikaanse mensen kunnen erg ‘aanrakerig’ zijn, dit betekent dat u uw meeste vrienden en familie daar begroet met een kus op de wang, een knuffel of een combinatie tussen een handgroet en een knuffel. Als u dit niet doet, kan dit worden opgevat door anderen als onvoldoende vriendschap.

Religie in Venezuela
96 Procent van de mensen in Venezuela zijn Romaans Katholiek, het andere gedeelte is voornamelijk Protestant.

Venezuela evenementen culturele attracties

Venezuela Toeristisch
Venezuela heeft epische delen: het heeft het grootste meer van Zuid-Amerika en de derde langste rivier, de hoogste waterval in de wereld en het langste slang ter wereld. Het heeft ook jaguars en een van de spectaculairste landschappen zult u ooit zien.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen Venezuela
Caracas de hoofdstad van Venezuela is een reusachtige, energieke Zuid-amerikaanse stad, die het enorm rijke en het wanhopig arme samen brengt. In Caracas wordt zwaartekracht getrotseerd door de de wolkenkrabbers en de wankelende sloppenwijken van stad die de heuvels rond de stad bedekken.Amazone van Venezuela Jungle het gebied van de zuidelijke Amazone is bedekt met tropische regenwoud, gekruiste door rivieren en wordt bewoond door een aantal geisoleerde Indiase stammen. De charme, zachte stad van ‘Puerto Ayacucho’ heeft veel touroperators die graag met u diep in de Venezolaanse Amazone gaan, op de Orinoco, Sipapo of Autana rivieren.Los Roques de Archipielago eilanden Venezuela Los is Roques een mooie archipel van koraal eilanden binnen het Archipielago Los Roques nationaal Park. Het bestaat uit ongeveer 40 eilanden groot genoeg om een naam te verdienen en 250 andere niet genoemde eilandjes. De witte-zand stranden van de archipel zijn proper en mooi (hoewel kleiner) beschut en de koraal riffen bieden geweldige gelegenheden tot snorkelen en duiken aan.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Venezuela

Watersporten in Venezuela:

Raften en Boottochten
Een van de bekendste kano-expedities is die naar de beroemde waterval Salto Ángel in het Nationaal Park Canaima. Maar er zijn ook mogelijkheden om deel te nemen aan avontuurlijke expedities per kano langs de met regenwoud begroeide oevers in het Amazonegebied. Mooie excursies per kano worden ook in de Orinoco-Delta georganiseerd. Rafting gebeurt voornamelijk op de Orinoco waar je een aantal spectaculaire stroomversnellingen vindt.

Duiken en snorkelen in Venezuela
Een prachtige plaats om te gaan duiken is de archipel Los Roques vanwege zijn schitterende onderwaterwereld. Je vindt er onder andere koraalvissen in allerlei kleuren, anemonen, sponzen en zeeschildpadden. Andere toplocaties zijn de koraaleilanden La Blanquilla, Los Hermanos en Los Testigos, ten noorden van Isla Margarita. Dichtbij Playa El Aqua en in Porlemar (Isla Margarita) zijn duikscholen. Deze verzorgen trips om te snorkelen en duiktochten voor beginners en gevorderden.

Hiking in Venezuela
Het Andesgebergte leent zich bij uitstek voor deze sport. Het stadje Mérida is, vanwege de centrale ligging in de Andes, de uitvalsbasis voor deze activiteit. Reisorganisaties in deze stad bieden excursies en expedities voor beginnende en gevorderde alpinisten. In de omgeving van Mérida kun je ook op eigen gelegenheid, zonder gids, bergwandelingen maken.

Stranden in Venezuela
Venezuela heeft alles in huis voor een heerlijke strandvakantie; adembenemend mooie stranden, wuivende palmbomen en vooral heel veel zon. Een populaire vakantiebestemming bij zowel reizigers als de Venezolanen zelf is het toeristische eiland Isla Margarita dat in het noorden van Venezuela ligt. Dit eiland heeft vele stranden. Het mooiste en meest bekende is Playa El Aqua, een lang, wit palmenstrand in het noordoosten van het land. Prachtige stranden vind je ook bij de eilandengroep Los Roques. Deze archipel bestaat uit een verzameling van 42 eilandjes dat voor de kust van Caracas in de Caribische Zee ligt. Het water is azuurblauw en de koraalriffen en zandbanken bevatten vele tropische vissen. Vanwege deze rijke onderwaterwereld hebben de Los Roques al sinds 1972 de status van beschermd natuurgebied. Ook het westen van Venezuela heeft prachtige stranden. Dichtbij Morrocoy, een nationaal park die de trekpleister van het westen is en aan de kust ligt, vindt men een aantal onbewoonde eilandjes met prachtige zandstranden, palmbomen en helder blauwgroen water. Deze eilandjes zijn per vissersboot te bereiken. Maar de stranden aan de noordoostkust van Venezuela behoren tot de mooiste van de wereld. Een voorbeeld van een schitterend palmenstrand is Playa Medina bij het schiereiland Paría in het noorden van het land. Hiervan wordt gezegd dat het het mooiste strand van Venezuela is.

Reizen naar Venezuela

Vliegen naar Venezuela
Venezuela heeft de goedkoopste vluchten van en naar Europa en Noord-amerika, dit betekent dat Caracas de populairste noordelijke poort in en uit Zuid-amerika is. De belangrijke luchthaven van de stad voor zowel internationaal als binnenlandse vluchten is de Simon Bolivar luchthaven in ‘Maiquetia’, 26km (16mi) van het midden van stad. Transporteurs van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Holland en de VS komen aan en vertrekt hier en binnenlandse vluchten vliegen naar steden zoals Porlamar, Maracaibo en Puerto Ordaz.Er gaan diverse chartervluchten vanuit Nederland naar Venezuela.

Auto vervoer naar Venezuela
Weg routes naar Caracas gaan Venezuela binnen bij ‘Maicao’ en ‘Cucuta’ op de noordoostelijke grens van Colombia en gaan bij ‘Santa Elena de Uairen’ in het noorden van Brazilië binnen.

Busvervoer naar Venezuela
Lange afstandsbussen naar bestemmingen in het westen van Venezuela en zuidwesten vertrekken van ‘La Bandera’, 3km ten zuiden van het centrum. Het eindpunt ‘de Oriente’, die op de oostelijke rand van stad ligt en naar Barcelona rijdt, zal u naar andere lange afstand bestemmingen in Zuid-Amerika brengen.

Reizen in Venezuela

Bus en Openbaar vervoer in Venezuela Caracas
Het bussysteem van Caracas is niet slecht en verbindt alle voorsteden binnen het hoofdstedelijke gebied met belangrijke naburige plaatsen. Het stadscentrum wordt door ‘carritos’, kleine bussen, gediend die de helft van het metrotarief kosten, misschien omdat zij gewoonlijk in files terecht komen. Taxi’s zijn betrekkelijk goedkoop en natuurlijk noodzakelijke in gebieden waar geen metro is.

Metro vervoer in Venezuela Caracas
Om door Caracas te reizen, betekent dit kennis maken met de trots en vreugde van de stad: de metro. Het is snel, gemakkelijk, goed georganiseerd, schoon en goedkoop – en de metro komt langs de belangrijkste attracties en toeristische faciliteiten van de stad. Er zijn drie metrolijnen waaruit u kunt kiezen: Lijn 1 is het langste en wordt het meets gebruikt en voert oosten-westen langs de stadsas aan; Lijn 2 rijdt zuidwesten vanuit het centrum Capitolio/El Silencio naar de dierentuin; en Lijn 3 rijdt van het zuiden; ‘Plaza Venezuela’ naar ‘El Valle’. Sommige voorsteden worden met metrostations door Metrobus verbonden. De metro rijdt van 05:30 tot 23:00 en de diensten zijn regelmatig. De prijzen van de kaartjes wisselen af, maar de 10-ritten kaart is het voordeligst.

Taxivervoer in Venezuela
De taxi’s in Caracas hebben geen meters, dus er moet overeen worden gekomen met de prijs voordat u in de taxi stapt. Het is niet aan te raden om een auto te huren in Venezuela, laat dit maar over aan de lokale bevolking, die hun eigen chaotische, agressieve rijstijl hebben aangeleerd, en het lijkt dat ze hiervan genieten.

Accommodaties in Venezuela
Er zijn verschillende soorten accommodatie mogelijkheden in Venezuela; ze variëren van buget naar tophotels en resorts. De prijzen van de verschillende accomodaties varieren. Erz ijn veel hotels, hostels en campings in Venezuela.

Venezuela praktische informatie en links

Visa
Een geldig paspoort is verplicht voor alle nationaliteiten. Paspoorten dienen minimaal 6 maanden geldig te zijn indien u een visum of een toeristenkaart nodig heeft. Een visum is verplicht voor alle nationaliteiten met uitzondering van inwoners uit de EU-landen (behalve Griekenland, Portugal en Spanje waarvoor een visum verplicht is), VS, Australie, Canada en Japan. Bezoekers met deze nationaliteiten dienen over een ‘Tourist Entry Card’ (TEC) met een geldigheidsduur van 90 dagen te beschikken. Deze TEC wordt door iedere geregistreerde Vliegtuigmaatschappij op vertoon van een geldig ticket afgegeven. Voor alle andere nationaliteiten: neem contact op met de Venezolaanse ambassade voor meer details.
Tijdsaanduiding in Venezuela : GMT (Greenwich Mean Time) – 4 uur (- 5 uur in de zomer)
Elektriciteit in Venezuela : 110V, 60 Hz. Een platte stekker met twee pinnen is standaard.

Gezondheid in en naar Venezuela
Vaccinaties aanbevolen vaccinaties zijn gele koorts, DTP, en hepatitis A. Malaria komt het hele jaar voor in Venezuela. Antimalariapillen worden aanbevolen afhankelijk van reisroute en reisduur. Een goede bescherming tegen muggenbeten wordt altijd aanbevolen. Bilharzia komt voor in het noorden van centraal Venezuela. Vermijdt te zwemmen en te pootje baden in zoet water. Goed onderhouden en goed gedesinfecteerde zwembaden zijn veilig om te zwemmen. Voor meer informatie, raadpleeg de plaatselijke GGD of TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Venezuela
Het wordt afgeraden kraanwater te gebruiken als drinkwater en om tanden te poetsen, tenzij het vooraf is gekookt. Gebruik geen ijsklontjes. Drinkwater in flessen in verkrijgbaar. Was alle groente in een chlorine oplossing. Eet alleen geschild fruit en vermijdt ongekookt voedsel. Drink alleen gepasteuriseerde melk. Neem voorzorgsmaatregelen tegen insectenbeten, uitdroging en extreme blootstelling aan zon. Draag losse kleding van natuurvezels om schimmelinfecties op de huid te voorkomen.

Gezondheidszorg in Venezuela
Venezuela biedt gratis behandeling aan reizigers in het wijde netwerk van publieke ziekenhuizen. Voor een aantal diensten zal om een kleine bijdrage worden gevraagd. De best uitgeruste ziekenhuizen bevinden zich in de staatshoofdsteden. Noodhulp is gratis en wordt goed behandeld. De meeste ziekenhuizen beschikken over een intensive care afdeling. Een aantal privé ziekenhuizen hebben een overeenkomst met buitenlandse Ambassades om medische hulp te verlenen. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt wordt zeer aanbevolen.

Telefoneren in en naar Venezuela
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 169 voor de politie, 166 bij brand en 545-4545 om een ambulance op te roepen. De internationale toegangscode voor Venezuela is +58. Indien u vanuit Venezuela een internationaal telefoontje pleegt dient u 00 gevolgd door het landnummer te draaien.

Geldkoers Venezuela
De munteenheid van Venezuela is de Bolivar (VEB). Geld kunt u wisselen bij banken en wisselkantoren (cambios). In de hotels kunt u ook geld wisselen, maar de koers is hier vaak minder gunstig. Bewaar alle kwitanties voor het omwisselen van de Venezolaanse valuta bij vertrek. Visa, American Expres en Mastercard worden bijna overal geaccepteerd. De acceptatie van Diners Club is beperkt. Bij een aantal banken kunt u met uw creditcard contant geld opnemen op vertoon van uw paspoort. Travellercheques worden overal geaccepteerd,soms vraag men om het aankoopbewijs bij het inwisselen ervan. Het omwisselen van travellercheques is in de ene plaats gemakkelijker als in de andere. Om extra wisselkosten te vermijden, wordt het aangeraden travellercheques in US Dollars mee te nemen. De banken zij geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.30 en van 14.00 tot 16.30.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder