Vietnam

Datum: 26 mei 2007   

14 minuten leestijd

Vietnam grenst aan Cambodja, Laos en China en strekt zich uit over 1600 kilometer langs het Schiereiland van Indochina. De meest begroeide gebieden zijn de Rode Rivier Delta (15.000 km2) in het noorden en de Mekong Delta (60.000 km2) in het zuiden. Driekwart van het land is berg- en heuvelachtig. De hoogste top is Fansipan op 3143 meter in het noordwesten van Vietnam.

Het landschap van Vietnam bestaat uit equatoriale laaglanden, hoge en gematigde vlaktes en bergtoppen.De grote meerderheid van de bevolking is Vietnamees met een zeer klein percentage Chinees. De Vietnamese cultuur is ontstaan in de Rode Rivier delta en de Ma Rivier waar de Vietnamezen de rijstvelden bewerkten. Zij leidden een eenvoudig boeren bestaan in kleine dorpen, meestal wonend rondom een gemeenschapshuis. Vandaag de dag hebben de Vietnamezen op het platteland nog steeds deze levensstijl. Ondanks het feit dat de Vietnamezen veel geleden hebben en de ietwat vervallen staat van het land, zijn de Vietnamezen warm en vriendelijk. De Vietnamezen koesteren over het algemeen verbazingwekkend weinig wrok tegen Amerkanen. Kinderen in de straat groeten bezoekers gewoonlijk met Lien Xo, wat Rus betekend. Ze zullen zich gemakkelijk corrigeren als u antwoordt met “Hello” of “Good Morning” en u uitlegt dat u uit Amerika, Europa of Australie komt. De Vietnamese taal (kinh) behoort tot de Mon-Khmer familie, waartoe ook de Mon (gesproken in Myanmar) en Khmer (de taal in Cambodja) evenals de Khmu, Bahnar, Bru en andere talen uit de Vietnamese hooglanden behoren. De meest gesproken talen in Vietnam zijn Chinees (Kantonees en Mandarin), Engels, Frans en Russisch. Theater in allerlei vormen is een belangrijk onderdeel van de Vietnamese cultuur. Helaas voor de toerist worden de meeste theaterstukken alleen in het Vietnamees opgevoerd. Muziek kan worden onderverdeeld in religieuze (voorouderverering en Boeddhisme), traditionele (ter verering van de goden) en volksmuziek (werk en liefde). Tegenwoordig is ook popmuziek populair, al loopt Vietnam iets achter op het moderne westen. In het zuiden vindt met een echt uitgaansleven gericht op entertainment. In het noorden is het uitgaan veel formeler. Avondgelegenheden sluiten om 23.00 uur, dit is wettelijk verplicht. In de grote steden ontwikkelt het uitgaansleven steeds meer, dankzij de groei van toerisme naar Vietnam.

Natuur in Vietnam

Flora Vietnam
Vietnam beschikt over een aantal regenwouden en beschermde natuurgebieden waar veel verschillende planten en bomen te vinden zijn.

Fauna Vietnam
In Vietnam komen olifanten, neushoorns, tijgers, luipaarden, zwarte beren, apen, krokodillen en schildpadden voor. Hoewel er veel in het wild levende dieren zijn, neemt hun aantal drastisch af vanwege de verwoesting van de woongebieden en illegale jacht. Minder dan 20% van het land is bebost. Deze beboste gebieden worden echter ook bedreigd door excessieve landbouw.

Nationale parken Vietnam
Vietnam heeft 5 Nationale Parken. In het noorden van Vietnam liggen de parken Cat Ba, Ba Be Lake en Cuc Phuong; in het midden van het land het Bach Ma nationale park; en Nam Cat Tien NP in het zuiden. Ter bescherming van de natuur heeft de Vietnamese overheid plannen om 87 Nationale Parken en natuurreservaten te creeren op duizenden vierkante kilometers bosgebied.

Klimaat Vietnam
Vietnam is gelegen in zowel een tropische zone als een gematigd klimaat zone. Het klimaat wordt sterk beinvloed door de moessonregens. Hierdoor is er een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag, maar Vietnam heeft ook een aanzienlijk aantal zonuren. Er zijn twee seizoenen te onderscheiden. Het koude en droge seizoen is van november tot en met april en het warme en natte seizoen van mei tot en met oktober. In het zuiden van Vietnam is het gemiddelde temperatuurverschil tussen de seizoenen 3 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur in Ho Chi Minh City is 27 graden Celsius. In het noorden is het temperatuurverschil tussen de seizoenen 12 graden Celsius. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur tussen 13 en 17 graden Celsius en in de zomer tussen 27 en 34 graden Celsius.

Vietnam Cijfers en feiten

Volledige naam :Socialistische Republiek van Vietnam
Oppervlakte
: 330.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 85 miljoen
Hoofdstad
: Hanoi met ongeveer 1 miljoen inwoners
Bevolking : 85% Vietnamees, 3% Chinees, evenals Khmers, Chams afstammelingen van het Champa Koninkrijk en leden van 60 bergstammen
Talen : Vietnamees, Russisch, Frans, Chinees, Engels en verschillende locale Mon-Knmer en Malayo-Polinesische dialecten.
Overheid : Communistische Volksrepubliek
Industrie en Producten
: Rijst, rubber, etenswaren, textiel en chemische stoffen.
Belangrijkste handelspartners : China, Singapore, Zuid-Korea, Japan, Taiwan

Vietnam gewoontes, lokale gebruiken

Kledingvoorschriften en omgangsvormen in Vietnam
Omgangsvormen in Vietnam de Vietnamese bevolking is over het algemeen vrij gereserveerd en bemoeien zich niet snel met anderen. Toch zijn de mensen zeer bereid meer te vertellen wanneer er naar dingen wordt gevraagd. Wees standvastig maar diplomatiek wanneer u te maken krijgt met ambtenaren die vaak onbuigzaam zijn. In het geval van een misverstand is geduld een schone zaak. Kleine geschenkjes als sigarettenaanstekers, pennen, buitenlandse sigaretten, sterke drank, parfum en shampoo worden door iedereen heel erg gewaardeerd als u vrienden wilt maken in Vietnam.

Begroeting in Vietnam een handdruk is de meest geschikte wijze van begroeten.Toon nooit uw voetzolen aan andere mensen of voor elk heilig monument als een beeld van Budha.

Religieuze plaatsen in Vietnam trek uw schoenen uit voordat u een Budhistische tempel binnengaat. Kleine donaties in de daarvoor bestemde bakjes in de tempel worden zeer gewaardeerd. In Chinese tempels is het geaccepteerd om uw schoenen aan te houden.Bedelaars in Vietnam wees discreet als u iets aan bedelaars geeft die veel in Ho Chi Minh stad rondzwerven. Indien het wordt gezien dat u iets geeft aan een bedelaar, is de kans groot dat u wordt achtervolgd door een horde bedelaars. Dit wekt geen goed imago bij buitenlanders. In plaats daarvan wekt het de indruk dat Vietnamezen gemakkelijk aangetrokken worden door geld.Fotograferen in Vietnam vraag uit beleefdheid altijd toestemming voordat u foto’s neemt van mensen. Hetzelfde geldt voor het nemen van foto’s in heilige plaatsen toestemming wordt bijna altijd verleend.

Lokale keuken en drank in Vietnam
Het Vietnamese eten varieert van regio tot regio. Er bestaan ongeveer 500 traditionele gerechten! Rijst en noedels worden als hoofdgerecht bij bijna alle maaltijden geserveerd. De meest populaire gerechten zijn nema ran (loempias), bun thang (noedels met plakjes varkensvlees, eieren, roerbakken kip en garnalen), gestoomde schaaldieren met gember en zeekrab met zout. Gewoonlijk worden de volgende ingredienten gebruikt: haaienvin, eend, varkenspastei, vis, kruiden, groente, krab, kreeft en oesters.

Drank in Vietnam hoewel geïmporteerd bier in Vietnam verkrijgbaar is, wordt er ook lokaal een aantal bieren gebrouwen. Rijstwijn is populair en er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar. Er is een grote verscheidenheid aan fruitwijnen met smaken als abrikoos, sinaasappel en citroen. Frisdrank wordt geperst uit de grote verscheidenheid aan beschikbaar tropisch fruit. Kraanwater kunt u beter niet drinken, zelfs wanneer het al gefilterd en gesteriliseerd is bij 10 graden Celsius. Indien geen ander water beschikbaar is, dient u eerst het water te koken.

Fooien in Vietnam hotels die eigendom zijn van de staat en toeristische restaurants voegen gewoonlijk 10% bedieningsgeld toe aan de factuur. Hier is een fooi niet nodig. In de andere restaurants wordt een kleine fooi zeer gewaardeerd door de medewerkers. Het is gepast om gehuurde chauffeurs en gidsen een fooi te geven evenals een kleine donatie te geven aan het eind van een bezoek aan een pagoda.

Religie in Vietnam
Vier grote filosofische en religieuze stromingen hebben vorm gegeven aan het spirituele leven van het Vietnamese volk: Confucianisme, Taoisme, Buddhisme en Christendom. Eeuwenlang hebben het Confucianisme, Taoisme en Buddhisme zich gemengd met populaire Chinese geloven en het oude Vietnamese animisme. Hierdoor is het Tam Giao ontstaan drievoudige godsdienst.

Vietnam evenementen culturele attracties

Vietnam Toeristisch
Vietnam is een perfecte bestemming voor cultuur- en natuurliefhebbers. Het land heeft een zeer rijke geschiedenis, hetgeen te zien is aan de unieke beschaving en de unieke cultuur van de mensen. De meeste bezoekers van Vietnam worden eveneens overweldigd door de natuurlijke schoonheid van het landschap: de Rode Rivier delta in het noorden en de Mekong delta in het zuiden evenals de hele kust vormen een patchwork van groene rijstvelden die door vrouwen met rietn hoeden worden bewerkt. Vietnam biedt een zeldzame mogelijkheid om een land met een traditionele charme en schoonheid te bezichtigen dat de eerste stappen zet richting de moderne wereld.Ho Chi Minh Tocht voor de geïnteresseerden in de Vietnam oorlog is het mogelijk een deel van de Ho Chi Minh Trail te lopen. Deze wegen, routes en wandelpaden werden gebruikt als aanvoerroutes van de Noord Vietnamezen gedurende de oorlog. Het loopt van Noord Vietnam zuidwaards door de Truong Son Bergen naar West-Laos. Met een 4wheeldrive kan de 60 kilometer tussen Aluoi en Hue worden afgelegd. Het tunnelnet in Cu Chi 35 kilometer vanaf Saigon en Vinh Moc bij de grens tussen Noord en Zuid Vietnam maken het voor de bezoekers mogelijk om het claustrofobische leven van de lokale bevolking en de guerrilla’s gedurende de oorlog te ervaren.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen Vietnam
De hoofdstad van Vietnam is Hanoi. Deze stad ligt in het noorden van Vietnam op de beide oevers van de Rode Rivier. In Hanoi zijn de Temple of Literature uit de 11e eeuw na Chr. (Vietnams oudste universiteit), de 15e eeuwse Oude Wijk met aangename meertjes en tempels evenals het mausoleum van Ho Chi Minh te vinden. De grootste stad van Vietnam, tevens economische hoofdstad en culturele trendsetter, is Ho Chi Minh City (Saigon). Deze stad is ook bekend als het hart en de ziel van Vietnam. De Giac Lam Pagode, de neo-romaanse Notre Dame kathedraal, het gebouw van de Hereniging evenals de Cholon markt zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Ha Long Bucht, de oude koningsstad Hue, de oude stad Hoi An en de Cham Toren zijn door de UNESCO geclassificeerd als werelderfgoederen en zijn daardoor zeer interessant om te bezoeken. De kust van Vietnam strekt zich uit over 3260 kilometer. Hier zijn zeer mooie stranden te vinden. De omgeving van Dalat bestaat uit een mooi landschap en natuur. Mogelijke activiteiten in Vietnam zijn snorkelen, duiken, hiking, paardrijden, fietsen, trektochten en bezoek aan grotten

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Vietnam

Watersporten in Vietnam
Snorkelen en duiken, Vietnam heeft een kustlijn van 3260 kilometer lengte. In de meeste resorts is snorkel en duikuitrusting te huur. De meest populaire plaatsen zijn Vung Tau, even ten noorden van de Mekong Delta en Nha Trang in de buurt van Dalat.

Hiking en Speologie in Vietnam
Speleologie in Vietnam ten noordwesten van Dong Hoi bevinden zich de Png Nha riviergrotten. Deze grotten zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Fietsen in Vietnam
Vietnam is een goede bestemming voor lange afstand fietsers. Een groot deel van het land is vlak en het tekort aan wagens zorgt voor weinig verkeer. Groepen westerse toeristen hebben al toertochten uitgezet, met name rond de Mekong Delta. Ook de omgeving van Dalat beidt uitstekende fietsmogelijkheden.

Paardrijden in Vietnam
Trektochten het landschap rond Dalat heeft goede mogelijkheden om trektochten te maken.Paardrijden in Vietnam de omgeving van Dalat biedt ook uitstekende mogelijkheden om paard te rijden.

Reizen naar Vietnam

Vliegen naar Vietnam
Het Tan Son Nhat vliegveld van Ho Chi Minh city is het drukste internationale vliegveld van Vietnam, gevolgd door het Noi Bai vliegveld bij Hanoi. Enkele internationale vluchten komen ook aan in Danang. Bangkok in Thailand heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste toevoerhaven voor Vietnam, maar het is nog steeds mogelijk om een directe vlucht naar Vietnam te nemen vanuit een aantal belangrijke Aziatische en enkele Australische steden. Er zijn geen directe vluchten vanuit Canada, de VS en Engeland. De luchthavenbelasting bedraagt ca.10 euro, wat betaald kan worden in Dong of in US Dollars.

Treinvervoer naar Vietnam
Het is mogelijk om naar Laos te reizen vanuit Lao Bao in noordcentraal Vietnam. Twee keer per week rijdt er een internationale trein tussen Hanoi en Bejing die o.a. in Friendship Pass stopt. Houdt er rekening mee dat op de Vietnamese visa het punt van vertrek is aangegeven. Indien u dit wenst te wijzigen, dient u dit bij de immigratie politie of het Ministerie van Buitenlandse Zaken te doen.

Overig vervoer naar Vietnam
Over land is de grensovergang Friendship Pass, of Dong Dang, 20 km ten noorden van Lang Son in noordoost Vietnam het populairst om van of naar Nanning in de Chinese Guangxi provincie te reizen. Er zijn nog 5 andere grensovergangen, maar hier dient men rekening te houden met bureaucratie en strenge regelgeving. Het reizen over land door Cambodja is hiet aan te bevelen vanwege aanvallen van de Rode Khmer. Een andere populaire grensovergang is bij Lao Cai in het noordwesten van Vietnam. Deze plaats ligt aan de spoorlijn tussen Hanoi en Kunming in de Chinese Yunnan provincie.

Reizen in Vietnam

Vliegen in Amerika
Vietnam Airlines verzorgt de meeste binnenlandse vluchten. De luchthavenbelasting op binnenlandse vluchten bedraagt US $ 1,50, wat in Vietnamese dong betaald dient te worden.

Bus en Openbaar vervoer in Vietnam Hanoi
Bussen doorkruisen het land over een indrukwekkend wegennet. Er zijn ook expresbussen maar slechts een enkele is werkelijk snel. Veel reizigers huren als alternatief een minibus. Deze zijn iets duurder maar zijn veel comfortabeler.Ander lokaal transport, behalve een paar antieke en onregelmatige bussen, is de taxi met of zonder meter en een soort riksja.

Trein vervoer in Vietnam
Het reizen met de trein gaat vaak nog langzamer als met de bus, maar het is relaxter en u heeft bovendien meer beenruimte.

Per auto de Vietnam ontdekken
Auto’s met of zonder chauffeur kunt u tegen redelijke prijzen huren. U wordt echter soms door de politie gestopt voor het betalen allerlei ‘boetes’.

Motor en fiets vervoer in Vietnam
Er zijn ook motorfietsen te huur. Hiervoor dient u echter te beschikken over een internationaal motorrijbewijs. Het reizen per fiets door Vietnam is ook de moeite waard om te overwegen, hoewel het verkeer een risico is op de snelwegen met smalle vluchtstroken. U kunt ook uw fiets in de trein of de bus mee nemen.

Accommodaties in Vietnam
In Vietnam zijn verschillende soorten accommodatie, variërend van simpele budget hotels tot top klasse hotels. De prijzen verschillen per accommodatie soort. Voor een budget hotel betaald u ongeveer 3 tot15 euro voor een middenklasse hotel ongeveer 15 tot 100 euro voor een topklasse hotel ongeveer 100 euro of meer.

Vietnam praktische informatie en links

Visa
Een paspoort is verplicht voor alle nationaliteiten en dient nog minimaal 1 maand geldig te zijn na het verlopen van het visum. Een visum is verplicht voor alle nationaliteiten, behalve voor passagiers op doorreis die hun reis vervolgen binnen 24 uur op vertoon van een retour of doorgaand vliegticket. Er kunnen visa voor individuele reizigers of voor groepen worden afgegeven. Een visum is 1 maand geldig en kan in de grotere steden met 1 maand worden verlengd tegen extra kosten. Een visum wordt afgegeven op het Consulaat of op de Consulaire afdeling van een Ambassade.

Tijdsaanduiding in Vietnam : GMT (Greenwich Mean Time) +7 uur.
Elektriciteit in Vietnam : 220V, 50 Hz
Gezondheid in en naar Vietnam
Vaccinaties voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een gele koorts vaccinatie verplicht. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en Hepatitis A. Een buik tyfus is aanbevolen indien het verblijf langer dan twee weken is. Malaria komt voor gedurende het hele jaar.Malariapillen worden aanbevolen afhankelijk van reisroute en reisduur. Voor meer informatie, raadpleeg de plaatselijke GGD of de TravelClinc voor vertrek.

Water en Hygiëne in Vietnam
Water gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken dient eerst te zijn gekookt of gesteriliseerd. Melk is niet gepasteuriseerd en dient eerst te worden gekookt. Poedermelk en melk in blik is verkrijgbaar, let erop dat het is aangelengd met zuiver water. Vermijd bederfelijke voedingswaren, omdat deze vaak van ongekookte melk zijn gemaakt. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise kan risico met zich meebrengen. Eet alleen gekookte groente en geschild fruit.

Gezondheidszorg in Vietnam
Er zijn ziekenhuizen in de grotere steden en gezondheidscentra in alle provincies, maar de faciliteiten zijn overal beperkt. Een reisverzekering die ook ziektekosten en repatriëring dekt is van groot belang.

Telefoneren in en naar Vietnam
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 113 voor politie, 114 bij brand en 115 om een ambulance op te roepen. De internationale toegangscode voor Vietnam is 84. Uitgaande internationale gesprekken dienen via de operator te worden aangevraagd.

Geldkoers Vietnam
De munteenheid in Vietnam is de New Dong. De US dollar is de meest geaccepteerde vreemde valuta. In de grotere steden kunnen ook de Europese, Britse, Australische, Japanse, Singaporese en Thaise valuta worden gewisseld. Het wisselen van overige valuta kan moeilijkheden opleveren. Een steeds groter aantal etablissementen accepteert Visa en mastercard. Traveller’s cheques worden in bijna ieder hotel of bank geaccepteerd. Om extra wisselkosten te vermijden, kunt u het beste cheques in US dollars meenemen. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder