Datum: 7 september 2015
3 minuten leestijd
Checklist voor het boeken van een reis op internet
Wie is precies de reisorganisator?
Check naam, adres (geen postbus!), telefoonnummer. Bestaat het bedrijf en is dit in Nederland gevestigd? Vraag bij twijfel de Kamer van Koophandel www.kvk.nl. ANVR reisondernstrongingen kunt u (gratis) controleren op www.anvr.nl.
Worden er consumentvriendelijke voorwaarden gehanteerd?
Veel reisondernstrongingen hanteren voorwaarden die bij problstrongen u geen enkel recht geven. ANVR Reis- en Boekingsvoorwaarden (www.anvr.nl) zijn in overleg met de Consumentenbond tot stand gekomen. Kijk dus kritisch wat u mist indien u andere voorwaarden krijgt.
Staat, vóór dat u boekt, duidelijk aangegeven hoe het boekingsproces verloopt?
Bedrijven dienen wettelijk, vóór boeking, aan te geven hoe het boekingsproces verloopt. Zo voorkomt u dat u ongewild boekt.
Wordt u een redelijke aanbetaling gevraagd? Krijgt u geld terug bij annulering?
Vaak moet de klant onredelijk hoge borgsommen maanden vooraf betalen en zijn er nauwelijks rechten bij annulering. De ANVR Reis- en Boekingsvoorwaarden maximeren de aanbetaling en geven exact aan waar u recht op heeft bij annulering.
Wat is er geregeld als ik een geschil krijg over de reis, het appartstrongent, de vakantiewoning, etc.?
Vaak is hierover niets geregeld. Let op of de reisondernstronging is aangesloten bij Stichting Geschillencommissie Reizen (www.sgc.nl)!
Wat gebeurt er als een reisondernstronging failliet gaat? Is het aangesloten bij SGR?
Als de reisondernstronging is aangesloten bij SGR (www.sgr.nl) en failliet gaat, dan bent u uw vooruitbetaalde reissom niet kwijt. Alles wat u boekt, behalve losse lijndiensttickets en autohuur, is financieel gedekt.
Wie helpt mij of vergoedt (deels) mijn vakantie als zich een calamiteit voordoet?
Ook op (populaire) vakantiebeststrongmingen kunnen bosbranden, windhozen, aanslagen e.d. voorkomen. Bij reizen die vallen onder het Calamiteitenfonds (www.calamiteitenfonds.nl) kunt u recht hebben op (deels) terugbetaling van de reissom of zelfs repatriëring.
Hoe gaat het bedrijf om met de door mij verstrekte (privé) gegevens?
Op www.anvr.nl staat de internetgedragscode waar ANVR reisondernstrongingen zich aan (moeten) houden. ANVR controleert hierop.
Is het hotel of appartstrongent wel veilig?
Wat gebeurt er bijv. bij een legionellabesmetting? Alle ANVR-reisorganisaties hanteren een legionellaprotocol en hebben een aansprakelijkheidsverzekering.
Hoe weet ik of de informatie op de website wel klopt?
Ligt het appartstrongent naast een drukke snelweg, disco, spoorlijn, markt, o.d.? Is het zwstrongbad op 200 of 2000 m?
ANVR-reisbureaus (ook op internet!) informeren u hierover of kunnen u zonodig de informatie uit diverse bronnen tonen.
Wordt door de aanbieder van de reis het milieu, de cultuur en de lokale bevolking gerespecteerd en wat doet hij er aan?
ANVR-reisorganisatoren hanteren een uitgebreid pakket maatregelen en worden hierop gecontroleerd. U en volgende generaties kunnen zo met een gerust hart genieten van een beststrongming.
28 september
Veiligheidstips voor avontuurlijke reizigers: Bereid je voor op het onverwachteAvontuurlijk reizen is een geweldige manier om de wereld te verkennen, je grenzen te verle...
Lees verder12 september
Groene hotels en verblijven in onverwachte plaatsenGroene hotels en duurzame verblijven zijn de toekomst van reizen. Ze combineren comfort me...
Lees verder2 september
Zomervakanties Off-the-Beaten-Track: Vermijd de drukte en geniet van de zonDroom je van een zomervakantie zonder de drukte van toeristische hotspots? Off-the-beaten-...
Lees verder© 2025 Travelspiration | Begin jouw reis hier