Datum: 11 november 2006
4 minuten leestijd
Hoe is het elders in Europa gesteld met de verplichting voor automobilisten om winterbanden te gebruiken?
Duitsland
De nieuwe Duitse wet blijkt vaag, maar gelukkig zijn de boetes laag.
Winterbanden zijn sinds 1 mei van dit jaar verplicht in Duitsland. Ook voor buitenlanders. Maar er is iets raars aan de hand, want zolang er geen winterse omstandigheden heersen, geldt die verplichting niet. Pas wanneer het gaat ijzelen of sneeuwen, moeten automobilisten de uitrusting van de auto aanpassen aan de weersomstandigheden.
Hierbij hoort in het bijzonder een aangepaste bandensoort (lees: winterbanden of zogeheten vierseizoenen banden, die geschikt zijn voor zomer en winter), maar ook een vol tankje voor de ruitenwissersproeier. Als het reservoir leeg is, kan de politie er een bekeuring voor uitschrijven. Officieel vallen niet alleen sneeuw en ijzel onder winterse omstandigheden, maar ook natte sneeuw en gladde wegen.
Daarmee legt de Duitse wetgever de verantwoordelijkheid bij de automobilist en laat ruimte voor discussie.
De eisen gelden niet alleen voor wintersporters. Ook zakelijke rijders in Duitsland en automobilisten die volgende maand net over de grens een kerstshow willen bezoeken en terechtkomen in een sneeuwbui, riskeren een geldboete.
Maar wat is een gladde weg? Is een natte weg ook glad? Moet je bij de eerste sneeuwvlokken de auto aan de kant zetten? Niemand die het weet, maar een aantal automobilisten zal deze winter ongetwijfeld proefondervindelijk vaststellen hoe de normen ongeveer liggen.
Volgens de ANWB heeft discussiëren in Duitsland geen zin. “Met buitenlandse dienders delf je altijd het onderspit,’’ weet Marcus van Tol van de ANWB. ,,Wij raden wintersporters dan ook aan om te kiezen voor winterbanden.”
De boetes zijn relatief laag. Wie de uitrusting van het motorvoertuig niet aan de weersomstandigheden heeft aangepast, krijgt een boete van 20 euro.
Wie daadwerkelijk hinder veroorzaakt als gevolg hiervan, krijgt een boete van 40 euro, plus een strafpunt in het centrale verkeersregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor de situatie waarin je met zomerbanden onder je auto een besneeuwde berg niet op komt en daardoor het verkeer ophoudt.
Van die strafpunten heb je als Nederlander geen last. Althans, zolang het puntenaantal niet oploopt tot 18, want dan kan ontzegging van de rijbevoegdheid volgen in Duitsland.
Toch kan het geheel een vervelend staartje krijgen. Want de Duitse justitie kan automobilisten aansprakelijk stellen wanneer men in een auto zonder winterbanden tijdens bijvoorbeeld een sneeuwbui betrokken raakt bij een ongeval. Zelfs als men geen schuld heeft aan het ongeval. En dat kan tot vervolging leiden wanneer het bijvoorbeeld gaat om een dodelijk ongeluk.
Voor de verzekering heeft het geen gevolgen. De Nederlandse verzekeraars raden weliswaar aan om de auto aan te passen aan de omstandigheden, maar keren gewoon uit wanneer het mis gaat in Duitsland, ongeacht of er zomer- of winterbanden onder de auto zijn gemonteerd.
Italië
Op bergwegen kan winteruitrusting (kettingen of winterbanden) verplicht zijn. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Niet gebruik van winterbanden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen en kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben.
Frankrijk
Uitgangspunt is dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden kan leiden tot aansprakelijkheid voor ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben. Voor bergwegen kan winteruitrusting verplicht worden gesteld.
Oostenrijk
Voor bergwegen kan ‘Winterausrüstung’ (sneeuwkettingen of winterbanden) verplicht worden gesteld. Bij gebruik van winterbanden moeten banden minimaal 4 mm profiel hebben, zo niet dan worden ze gezien als zomerbanden.
Zwitserland
Geen wettelijke regeling, wel aanbevolen. Bij een ongeval kan het niet gebruiken van winterbanden een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en leiden tot strafrechtelijke vervolging.
Zweden
Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust. Bij een aanrijding kan rijden zonder winteruitrusting leiden tot (mede)aansprakelijkheid.
Noorwegen
Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust. Het rijden zonder winteruitrusting kan (mede)aansprakelijkheid tot gevolg hebben. In Noorwegen kunnen zelfs in de maand juni nog gladde wegen voorkomen.
Finland
Winterbanden, ook voor buitenlandse bezoekers, verplicht van 1 december tot 1 maart.
7 augustus
Muzikale routes: Ontdek de geboorteplaatsen van traditionele muziekgenresDe Bakermat van de Blues: Mississippi Delta, VS Geschiedenis van de Blues De bluesmuzi...
Lees verder8 februari
Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-ZeelandOoit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...
Lees verder4 februari
All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaanWaarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...
Lees verder© 2024 Travelspiration | Begin jouw reis hier