Zuid-Afrika

Datum: 26 mei 2007   

12 minuten leestijd

Zuid-Afrika is een groot land dat zich over 2.000 kilometer uitstrekt van de Limpopo Rivier in het noorden tot de Kaap Agulhas in het zuiden en over 1.500 kilometer van Port Nolloth in het westen tot aan Durban in het oosten. Namibie, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland vormen van west naar oost de noordgrens van het land.

In het zuidoosten van Zuid-Afrika bevindt zich Lesotho. Het landschap is te onderscheiden in drie belangrijke delen: de weidse binnenlandse vlakte het ‘hoogveld’, de ‘Grote Steile Wand’ aan de rand ervan het Kalahari Bassin en een smalle kustvlakte het ‘laagveld’.Zuid-Afrika is een multiraciale maatschappij en het is moeilijk om subgroepen op basis van huidskleur te onderscheiden. De Afrikaner en Britse afstammelingen stellen het niet op prijs om door elkaar te worden gehaald en er zijn verscheidene meerderheid en minderheid groepen onder de traditionele zwarte culturen. Een van de meest opwindende aspecten is het feit dat Zuid-Afrika in een proces zit van het zichzelf opnieuw uitvinden. Omdat er een groot gedeelte van de populatie buiten het economische leven staat, gebeurt dit met behulp van professionele imagemakers. Hoopvolle tekenen zijn de retrospectieve galerij van zwarte kunstenaars, zowel van deze tijd als traditioneel, en de musici uit Afrika die optreden op belangrijke festivals. Het nieuwe Zuid-Afrika wordt gecreëerd in de straten van de townships en de steden.Pretoria is de hoofdstad van Zuid-Afrika. Dit is de administratieve hoofdstad. De grootste stad in Zuid-Afrika is Johannesburg, ook wel bekend als de Goudstad. Johannesburg is niet een van de veiligste steden in Zuid-Afrika, maar om het echte Zuid-Afrika te ontdekken en begrijpen is een bezoek aan Johannesburg zeker de moeite waard. Kaapstad is de oudste stad van Zuid-Afrika en is bekend als de meest tolerante en relaxte stad in Zuid-Afrika. Het landschap wordt gedomineerd door de Tafelberg met de platte top. Interessante attracties zijn de indrukwekkende bergpassen, druivenplantages en stranden in Kaapstad. Durban is een grote subtropische stad in de in het noordoosten gelegen provincie KwaZulu-Natal. Sinds 1850 is dit de belangrijkste haven van het land. Tegenwoordig is Durban ook een populaire vakantiebestemming met een bruisend nachtleven. Door de Agulhas golfstroom is het weer het hele jaar door aangenaam warm, wat veel bezoekers aantrekt voor een bezoek aan de langgerekte surfstranden. Het Kruger Park is een van de beroemdste wildparken in de wereld. Hier kan men diersoorten aantreffen als leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns alsmede jachtluipaarden, giraffes, nijlpaarden, allerlei antilope soorten en kleinere dieren. De Garden Route loopt langs een gedeelte van de kust in het zuiden van de WestKaap provincie. De smalle kuststrook is zeer bosrijk en wordt begrensd door uitgestrekte lagunes achter zandduinen en mooie witte stranden. Mogelijke activiteiten in Zuid-Afrika zijn onder andere hiking, mountain biking, safari, hang-gliding, ballonvaren, parachute springen, raften, kanoën en surfen.

Natuur in Zuid-Afrika

Flora Zuid-Afrika
De Flora in Zuid-Afrika varieert van veldbloemen als lelies tot aan rode vurige pokerbloemen in de prairies en vreemde bloeiende vetplanten na de voorjaarsregens. De Westkaap wordt opgefleurd door een van de 6 bloemrijkste gebieden van de wereld. In de uitgestrekte gebieden in het noorden groeit een savanne achtige vegetatie die voornamelijk bestaat uit acacia’s en doornenbomen. Langs de zuidkust en noordoostkust zijn bossen te vinden.

Fauna Zuid-Afrika
Wat fauna betreft, leven in Zuid-Afrika de grootste de Afrikaanse olifant, de kleinste de pygmee spitsmuis, de langste de giraffe en de snelste het jachtluipaard zoogdieren. In Zuid-Afrika komen ook de laatste zwarte en witte neushoorns met hoorns die nog intact zijn, voor. De meeste kans om deze dieren aan te treffen is in de vele natuurparken die Zuid-Afrika rijk is, maar men moet ook bedacht zijn op verborgen krokodillen in de riviertjes in het laagland en op stormende nijlpaarden in de noordelijke kuststreken. In Zuid-Afrika komen ook de struisvogel de grootste vogel ter wereld, de Kori trapgans de grootste vliegende vogel evenals zonvogels, flamingo’s, en de sociale wevervogels voor die in kolonies van gevlochten gras wonen.

Nationale parken Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika zijn negentien Nationale Parken. Het grootste Nationale Park is het beroemde Kruger Park. In deze parken wordt de natuur beschermd en is nog ongerept. Hier kunt u de vijf grootste dieren van Afrika tegenkomen: de leeuw, het luipaard, de buffel, de witte en zwarte neushoorn evenals de olifant.

Klimaat Zuid-Afrika
Het klimaat in Zuid-Afrika is over het algemeen zonnig en aangenaam. Omdat Zuid-Afrika ten zuiden van de evenaar ligt zijn de seizoenen het tegenovergestelde van de seizoenen op het noordelijk halfrond. Hoe meer men naar het oosten gaat, hoe groter de kans op regen wordt, maar er zijn ook plaatsen met een hoge luchtvochtigheid in het zuidwesten, met name in de omgeving van Kaapstad. De noordwestkust boven Kaapstad wordt steeds droger en warmer richting het noorden. Dit bereikt zijn hoogtepunt in het woestijngebied net ten zuiden van Namibië. Langs de zuidkust is het weer gematigd, maar de oostkust wordt steeds tropische richting het noorden. Het klimaat op de hoogvlaktes is aangenaam, zelfs in de zomer. In het noordoostelijke punt van het land wordt het zeer heet en vinden spectaculaire stormen plaats. Over het algemeen zijn de winters in Zuid-Afrika zonnig en warm, hoewel het in de bergachtige gebieden rond de Kaap, Natal en af en toe in de lager gelegen gebieden kan sneeuwen, wanneer een korte periode met een koude front in het land wordt verwacht.

Zuid-Afrika Cijfers en feiten

Volledige naam :Republiek Zuid-Afrika
Oppervlakte : 1.200.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 43 miljoen
Hoofdstad : Pretoria is de administratieve hoofdstad,Bloemfontein zetelt de Hoge Raad,Kaapstad zetelt het parlement.
Bevolking : 75% Zwart-Afrikaans, 13% blank (60% Blank-Afrikaanse afkomst, 40% voor het grootste deel Britse afkomst), 8% gemengd ras, 3% Indiase afkomst.
Talen : Engels, Afrikaans, Sotho, Xhosa en Zulu worden het meest gesproken. Andere officiële talen zijn Ndebele, saLebowa, Swati, Tsonga, Tswana and Venda.
Overheid : Republiek en onafhankelijk lid van het Britse Gemenebest
Industrie en Producten : Mijnbouw, financiering, verzekeringen, voedselindustrie
Belangrijkste handelspartners : VS,Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië

Zuid-Afrika gewoontes, lokale gebruiken

Lokale keuken en drank in Zuid-Afrika
Het is niet verbazingwekkend dat de culinaire tradities in Zuid-Afrika van veel landen, culturen en tradities afstammen. Doordat het land halverwege de zeeroute van oost naar west ligt is het een mengsel van verschillende etnische groepen. Overzeese immigrantengolven hebben gezorgd voor een grote keuze uit de internationale keuken: Engels waaronder fish and chips, continentaal, Grieks, Duits, Spaans, Hongaars, Maleis, Indisch en Chinees. Voor de fastfood fans zijn er ook hamburgers, hotdogs en gebakken kip. Daarnaast heeft Zuid-Afrika een grote variëteit aan ‘huisgerechten’, die in restaurants in het hele land te verkrijgen zijn. Typisch Zuid-Afrikaans is de ‘braai’, een uitgebreide barbecue met veel vlees.

Fooien in ZuidAfrika
Vanwege de lage lonen is het geven van fooien eigenlijk een must. Obers en taxichauffeurs zijn gewoon 10% van de rekening te krijgen, tenzij de bediening inbegrepen is. Voor kruiers is twee Rand per koffer aanbevolen.

Religie in Zuid-Afrika
De typische Afrikaner cultuur is ontwikkeld in vrijwillige afzondering, waarbij ze rondtrokken met koeien en een bijbel, terwijl het 19e eeuwse Europa experimenteerde met democratie en liberalisme. De huidige plattelandsgemeenten ontwikkelen zich nog steeds rond de conservatieve Nederlands Hervormde Kerken, maar de Afrikaner redneck is geen overdrijving. Alle traditionele culturen zijn gebaseerd op het geloof in een mannelijke godheid, geesten van voorouders en bovennatuurlijke krachten. Polygamie is toegestaan en een bruidsschat (waarbij de familie van de bruidegom de familie van de bruid betaalt voor het verlies van hun dochter) wordt gewoonlijk betaald. In veel culturen speelt het vee een belangrijke rol als symbool van welstand en als offerdieren.

Zuid-Afrika evenementen culturele attracties

Zuid-Afrika Toeristisch
Zuid-Afrika is een perfecte bestemming voor natuur- en strandliefhebbers. Er is een goed systeem van trektochten, meestal met accommodatie. De meeste tochten zijn uitgezet in de Nationale Parken of bosrijke gebieden. Zuid-Afrika heeft ook een lange kustlijn met mooie stranden, waar veel activiteiten te doen zijn. Bovendien beschikt Zuid-Afrika over enkele van de beste maar minst bezochte surfmogelijkheden in de wereld.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen Zuid-Afrika

Robben Eiland
Dit is het eiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Hier kunt u het uitzicht ervaren dat de droom van vrijheid voor zijn volk en land levend heeft gehouden. Robben Eiland is met een veerboot vanuit Kaapstad te bereiken.

Sterkfontein Grotten dit is de plaats waar de mens voor het eerst rechtop stond. Dit paleontologisch wonder is ca. 20 minuten met de auto van Johannesburg verwijderd.

Vogels spotten er zijn ongeveer 900 vogelsoorten te vinden in Zuid-Afrika. Voorbeelden zijn de arend, havik, valk, gier, wielewaal, lepelaar, kraanvogel, ooievaar en pelicaan. Een paradijs voor vogelaars is het grote binnenlandse meer St. Lucia ten noorden van Durban in KwaZulu-Natal. Hier komen ook nijlpaarden en krokodillen voor.Bloemen liefhebbers in de lente lijken de bloemenvelden in Namaqualand zich uit te strekken tot aan de horizon. In de tuinen van Kirstenbosch op Kaap de Goede Hoop groeien en bloeien meer dan 6000 plant en boomsoorten.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Zuid-Afrika

Safari in Zuid -Afrika
In de Nationale Parken en reservaten worden diverse safaris aangeboden.

Watersporten in Zuid-Afrika
Raften en kanoeen Zuid-Afrika is niet erg bekend om de raft en kano mogelijkheden. Hoewel de tochten niet erg spectaculair zijn, is er tijdens de tochten op de Orange rivier in het noorden toch een mooi stukje verlaten wildernis te ontdekken. Surfen in Zuid-Afrika is een aantal van de best en minst drukke surfplaatsen in de wereld te vinden. Jeffreys Bay is bekend vanwege de beste golven ter wereld, maar er zijn diverse alternatieven langs de oost- en zuidkust van Zuid-Afrika.

Hiking en Speologie in Zuid-Afrika
Er is een goed systeem van uitgezette trektochten in Zuid Afrika, meestal met accommodatie. Vanwege de populariteit is het aan te raden de tochten van te voren te boeken.

Fietsen in Zuid-Afrika
Mountain biking wordt steeds populairder en het is zelfs mogelijk om door een aantal natuurparken te fietsen.

Reizen naar Zuid-Afrika

Vliegen naar Zuid-Afrika
De meeste belangrijke Europese luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Zuid-Afrika. Johannesburg is de belangrijkste internationale luchthaven, maar het aantal vluchten naar Kaapstad en Durban neemt toe. Er wordt een luchthavenbelasting van ZAR 25 en ZAR 38 geheven op vluchten naar Afrikaanse buurlanden, dit bedrag is meestal inbegrepen in de prijs van het ticket.

Treinvervoer naar Zuid-Afrika
De trein tussen Johannesburg en Maputo (Mozambique) rijdt dagelijks. Een keer per week is er een internationale trein tussen De Aar (ten zuiden van Kimberly op de Trans Karoo lijn) naar Windhoek in Namibie. De limpopo trein rijdt eens per week tussen Johannesburg en Harare (Zimbabwe).

Bus vervoer naar Zuid-Afrika
Er is een dagelijkse busdienst tussen Johannesburg en Mafeking (Botswana), Harare (Zimbabwe) en Mbabane (Zwaziland). Er zijn ook internationale treinverbindingen met Mozambique, Namibie en Zimbabwe.

Reizen in Zuid-Afrika

Vliegen in Amerika
South African Airlines voert de meeste binnenlandse vluchten uit. Indien u een week van te voeren boekt, kunt u aanzienlijk op het ticket besparen.

Bus en Openbaar vervoer in Zuid-Afrika
Tussen de grotere steden in Zuid-Afrika zijn goede busdiensten. Er zijn twee nationaal opererende (Intercape en Greyhound) en diverse regionaal opererende bedrijven.

Trein vervoer in Zuid-Afrika
Spoornet, de nationale spoorwegmaatschappij, biedt op veel trajecten passagiersroutes aan.

Per auto de Zuid-Afrika ontdekken
Ook de grotere autoverhuurbedrijven hebben hun kantoren in Zuid-Afrika. Let op: In Zuid-Afrika rijdt men aan de linkerkant van de weg. Bij benzinestations kunt u niet met creditcard afrekenen.

Fiets vervoer in Zuid-Afrika
Daarnaast is Zuid-Afrika een uitstekend land om te fietsen. Het land biedt een grote variëteit aan terrein en klimaat.

Accommodaties in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika zijn verschillende soorten accommodatie te vinden, variërend van budgethotels tot topklasse hotels en resorts. Prijzen zijn afhankelijk van de accommodatiesoort. Voor een budgethotel betaalt u in de regel 7 tot 25 euro een middenklasse hotel tussen de 25 en 50 euro een topklasse luxe hotel vanaf 50 euro en meer. Veel plaatsen beschikken over caravanparken, waar men vanaf ongeveer 4 euro kan overnachten.

Zuid-Afrika praktische informatie en links

Visa
Een paspoort met een geldigheid van minimaal 6 maanden is verplicht voor alle nationaliteiten. Voor reizigers uit de EU, Britse Gemenebestlanden, Japan, de VS, Liechtenstein, Zwitserland en Singapore is voor een verblijf tot 90 dagen geen visum nodig. Voor alle overige nationaliteiten, dient u contact op te nemen met een consulaat of Ambassade van Zuid-Afrika. Ook voor passagiers op doorreis die hun reis met dezelfde of eerste verbindingsvlucht hun reis vervolgen is geen visum verplicht, mits zij tickets hebben voor de doorgaande of retourvlucht en zij het vliegveld niet verlaten.
Tijdsaanduiding in Zuid-Afrika : GMT (Greenwich Mean Time) + 1 uur
Elektriciteit in Zuid-Afrika : 220/230V (250V in Pretoria), 50Hz

Gezondheid in en naar Zuid-Afrika
Vaccinaties voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een gele koorts vaccinatie verplicht. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en hepatitis A. Van oktober tot en met mei heerst er malaria. Afhankelijk van de reisroute en reisduur worden antimalariapillen aanbevolen. Bilharzia komt met name voor in het noorden en oosten, maar ook in andere gebieden. Vermijd daarom zwemmen en pootje baden in zoet water. Zwembaden zijn veilig, mits goed onderhouden en goed gedesinfecteerd. Raadpleeg voor meer informatie de plaatselijke GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Zuid-Afrika
Kraanwater is veilig drinkwater in de stedelijke gebieden. In andere gebieden wordt water in flessen aangeraden of dient het water te zijn gekookt. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke voedingsmiddelen zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vissoorten, fruit en groente kunnen over het algemeen zonder problemen worden gegeten.

Gezondheidszorg in Zuid-Afrika
De medische faciliteiten zijn uitstekend. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt wordt aangeraden. Bij de ‘South African High Commission’ is een folder te verkrijgen met informatie over gezondheidsmaatregelen.

Telefoneren in en naar Zuid-Afrika
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 10111 voor de politie en 10177 om een ambulance op te roepen. De internationale toegangscode voor Zuid-Afrika is 09. Indien u een internationaal telefoongesprek vanuit Zuid-Afrika pleegt, dient u eerst 09 gevolgd door de landcode te draaien.

Geldkoers Zuid-Afrika
De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Met name Visa en Mastercard worden overal geaccepteerd. Er zijn ook steeds meer pinautomaten te vinden in de grotere steden. De meeste banken wisselen Travellers cheques in de belangrijke valuta, meestal tegen een provisie van 1%. De ‘First National Bank’ is ondanks een hogere provisie goedkoper wanneer u meerdere cheques tegelijk inwisselt. Bewaar een aantal kwitanties, omdat u deze in Rand dient om te wisselen wanneer u vertrekt. Er mag niet meer dan 200 Rand worden in- of uitgevoerd. Zuid-Afrika heeft nieuwe bankbiljetten en munten geïntroduceerd, maar de oude zijn nog steeds in omloop. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.30 uur en op zaterdag van 8.00 tot 11.30 uur.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder