Zwitserland

Datum: 26 mei 2007   

9 minuten leestijd

Zwitserland ligt in het centrum van West-Europa. Het land wordt omringd door Frankrijk, Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk en Italië. De centrale en zuidelijke regio’s worden gekenmerkt door de Alpen. In het noordoosten vormt het Juragebergte de grens met Frankrijk. De Bernese Middelland een gebied van heuvels, rivieren en valleien ligt tussen de twee gebergten in.

De grootste Zwitserse steden zijn in dit gebied te vinden. Meer dan 60% van het land is bergachtig en een kwart is bedekt met bossen. Daarom is de landbouw op gecultiveerd land internsief en grazen koeien op alpenweiden zodra de sneeuw verdwijnt gaat.Zo veelzijdig als het landschap met steeds weer wisselende beelden, zo veelzijdig is ook het culturele aanbod in Zwitserland. Duits, Frans, Italiaans, en Rhetoromaans: vier talen, vier culturen. Opmerkelijk is de bijzondere mix tussen traditie en het moderne. Zwitserland staat open voor nieuwe impulsen in de cultuur, maar hecht ook grote waarde aan het instandhouden van het culturele erfgoed. Met maar liefst 930 musea is de museumdichtheid hoog.Zurich is de culturele hoofdstad van Zwitserland. De stad Genève ligt direct aan het meer van Genève. De stad Lucern ligt in een typisch Zwitserse omgeving dat bestaat uit bergen, meren, koeienbellen en alpen dorpjes. Chateau de Chillion is een historisch kasteel direct gelegen aan het meer van Genève. Dit kasteel trekt jaarlijks meer toeristen dan andere historische gebouwen .Zwitserland staat bekend om zijn hoge bergen, de Zwitserse Alpen. Door de sneeuw in de winter heeft Zwitserland prachtige wintersport gebieden. De meest bekende activiteit in Zwitserland is skien. Andere mogelijke activiteiten zijn hanggliding, wandelen, water skiën, zeilen, windsurfen, kanoën en zeilen.

Natuur in Zwitserland

Flora Zwitserland
De verschillende soorten planten die in Zwitserland groeien zijn enorm, zoals u ook kunt verwachten in een land als Zwitserland met dat klimaat en verschillende hoogtes per gebied en, in sommige gevallen, van de ene vallei tot de volgende. Magmatische rotsen komen in het ene district veel voor en meer plant-vriendelijk kalksteen in een ander district. De grond wisselt van een vochtige weide tot steengebergte, van woestijn-zoals scree naar schaduwrijke bosgebieden, van ijs tot de bergmeren, van een zonnige klif of kalksteen bestrating naar een moeras. Elk heeft zijn eigen specifieke flora.

Fauna Zwitserland
In het verleden werden de Zwitserse Alpen bewoond door dieren als de grotbeer, grotleeuw en de panter en niet meer dan enkele honderd jaren geleden leefden dieren als de lynx, wilde kat en wolven in de Alpenvalleien. Perioden van ijsvorming verjoegen de eerste groep van de bergen, daarbij zorgden jagers ervoor dat het aantal verminderde: de laatste wolf in Zwitserland werd door naturalisten geschoten in 1947.

Nationale parken Zwitserland
Het Zwitserse nationale Park is bergachtig en is gelegen aan een hoogte die ligt tussen 1400 en 3200 boven zeeniveau.

Klimaat Zwitserland
Zwitserland heeft verscheidene klimaten. De bergen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor deze variëteit van locale en regionale microklimaten. Ticino in het zuiden heeft een heet, Mediterraan klimaat. De rest van het land heeft echter een centraal Europees landklimaat. De temperaturen zijn hier in de zomer (juni tot september) tussen de 20 en 25 graden Celsius en in de winter (november tot maart) tussen de 2 en 6 graden Celsius. Op hoogtes boven de 3.000m kan de eeuwige sneeuw worden gevonden. De zomer is een goede tijd voor buitenactiviteiten. Sterke winden uit het zuiden, welke bekent staan als de föhn, zorgen voor hoge temperaturen.

Zwitserland Cijfers en feiten

Volledige naam :Zwitserse Confederatie
Oppervlakte : 41.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 7 miljoen
Hoofdstad : Bern ongeveer 130.000 inwoners
Bevolking : 74% Duitse origine, 20% Frans, 4% Italiaans en 1% Romaans
Talen : Duits, Frans, Italiaans en Romaans
Overheid : Federale republiek
Industrie en Producten : bankzaken, verzekeringen, farmaceutische industrie, chemicaliën, precisie instrumenten, toerisme
Belangrijkste handelspartners : EU voornamelijk Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk), de Verenigde Staten en Japan

Zwitserland gewoontes, lokale gebruiken

Kleding omgangsvormen de Lokale keuken en drank in Zwitserland
Fooien in Zwitserland fooikosten zijn in alle hotels, restaurant, café, bar, taxi en kappers inbegrepen; verdere giften zijn normaal niet vereist.Het is gebruikelijk om bloemen zonder folie aan de gastvrouw te geven wanneer u wordt uitgenodigd voor een maaltijd. Vermijd rode rozen; geef nooit buigzame chrysanten of witte asters, omdat zij als begrafenisbloemen worden beschouwd. Informele kleding is ruim aanvaardbaar. Indien u in eersteklas restaurants, hotel restaurants en belangrijke sociale gelegenheden dineert, zou u een das kunnen dragen.

Religie in Zwitserland
Ongeveer 43 Procent van de bevolking is Rooms Katholiek en ongeveer 47 procent is Protestant.

Zwitserland evenementen culturele attracties

Zwitserland Toeristisch
De diversiteit van het berglandschap is de essentie van Zwitserland en vormt de basis voor zijn unieke identiteit. Het land is wereldberoemd om zijn financiële instellingen, heerlijke kaas en chocolade, horloge-industrie, zijn panorama’s, verfijnde openbaar vervoersnetwerk en uitstekende mogelijkheden voor winter- en zomervakantie Zwitserland staat bekend om zijn hoge bergen, de Zwitserse Alpen. Door de sneeuw in de winter heeft Zwitserland prachtige wintersport gebieden.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen Zwitserland
Zurich is de culturele hoofdstad van Zwitserland. De stad Genève ligt direct aan het meer van Genève. De stad Lucern ligt in een typisch Zwitserse omgeving dat bestaat uit bergen, meren, koeienbellen en alpen dorpjes. Chateau de Chillion is een historisch kasteel direct gelegen aan het meer van Genève. Dit kasteel trekt jaarlijks meer toeristen dan andere historische gebouwen.Zurich ontdek de charmante oude binnenstad, het nieuwe trendy Zurich West en het heerlijke meer. Er zijn opera-uitvoeringen, ballet, theaterpremières, shows, musicals, kunstexposities in meer dan 50 musea en 100 galerijen en op de Bahnhofstrasse en de Limmatquai kunt u heerlijk winkelen. In de meer dan 1700 restaurants en bars treft u niet alleen de Zwitserse keuken, maar ook exotische specialiteiten. ’s Avonds wacht u een kleurrijk en veelzijdig nachtleven.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Zwitserland

Wintersport in Zwitserland
Skien in Zwitserland,het skiseizoen begint eind november en duurt tot eind april.En wat voor het alpine skien geldt is evenzo voor de snowboarder, die in de Zwitserse skigebieden vaak een eigen plek heeft.

Golfen in Zwitserland
Zwitserland is de ideale bestemming voor uw golfvakantie. De meeste golfbanen zijn snel en makkelijk te bereiken met eigen auto en openbaar vervoer. Binnen slechts een paar uur kunt u al het veelzijdige Zwitserse landschap bewonderen en heerlijk genieten van uw golfvakantie.

Berg, wandelen, hiking, welness in Zwitserland
Het unieke alpiene landschap van Zwitserland is als het ware geschapen om actief te ontspannen – en maakt van een wellness- of kuurvakantie of een vakantie met geneeskrachtige baden een geheel zinnelijke belevenis. Bij ons zult u zich goed voelen!

Mountainbike in Zwitserland
130 van de mooiste mountainbike tochten in Zwitserland. Steil omhoog, technisch eenvoudige en moeilijke passages, beloond worden met spectaculaire uitzichten en onvergetelijke afdalingen!

Reizen naar Zwitserland

Vliegen naar Zwitserland
Het hoofdpunt voor internationale vluchten zijn Zurich en Genève. De luchthavens van Basel, Bern en Lugarno komen ook internationale vluchten binnen. Er is geen luchthavenbelasting wanneer er vanuit Zwitserland wordt gevlogen.

Autovervoer naar Zwitserland
Zwitserland is prima bereikbaar met de auto.

Bus vervoer naar Zwitserland
Bussen zijn langzamer en minder comfortabel, maar meestal goedkoper. Om naar Zwitserland te komen met de bus is makkelijk, want er zijn snelle, goed onderhouden snelwegen door alle omliggende landen.

Treinvervoer naar Zwitserland
Treinen zijn populair en van alle gemakken voorzien om naar Zwitserland te reizen. De Europese treinpassen maken de treinreis tevens betaalbaar.

Bootvervoer naar Zwitserland
Indien u de tijd en geld heeft, is het mogelijk om met de boot naar Zwitserland te komen over de Rijn, vanuit Amsterdam. Zwitserland kan ook worden bereikt met een ferry vanuit Duitsland via meer van Constance, vanuit Italië via Lago Maggiore en vanuit Frankrijk via het meer van Genève.

Reizen in Zwitserland

Bus en Openbaar vervoer in Zwitserland
Swiss Travel System Zwitserland staat bekend om zijn uitstekende openbaar vervoer net. Bovendien wordt door verschillende abonnementen van het Swiss Travel System het reizen per trein, boot en postauto nog aantrekkelijker gemaakt.

Auto Trein vervoer in Zwitserland
Om passen rijden te vermijden of een makkelijke alpendoorsteek te maken, kunnen motorvoertuigen op speciale laadwagens door treintunnels worden vervoerd.Prijzen zijn afhankelijk van seizoen, werkdag en afmeting motorvoertuig.

Per auto Zwitserland ontdekken
Zwitserland biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen.Het is makkelijk om met de auto door Zwitserland te reizen. De passages in de Alpen zijn makkelijk te rijden, maar let u wel op de smallere, winderige berg wegen. Je kunt de hele lengte van Zwitserland met de auto afleggen, van zuid tot noord.

Taxi vervoer in Zwitserland
Taxi’s brengen je in Zwitserland snel en comfortabel naar je bestemming.Een groot aantal taxibedrijven, groot en klein, vervoert taxiklanten door heel Zwitserland.

Accommodaties in
In Zwitserland zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig, deze variëren van budget tot topklasse hotels en resorts tot campings en gasthuizen..In Zwitserland hebben ze een brede verscheidenheid aan accommodaties, voor ieders smaak en portemonnee. Zwitserland heeft hotels, vakantiehuizen, bungalows, campings, bed breakfast, villa’s.

Zwitserland praktische informatie en links

Visa inwoners van Australie, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, het Verenigd Koningrijk en de Verenigde Staten hebben geen visum nodig. Wanneer men in het bezit is van een paspoort, mag men maximaal 3 maanden binnen het land verblijven, maar paspoorten worden zelden afgestempeld. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Zwitserland voor overige nationaliteiten.
Tijdsaanduiding in Zwitserland : GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur
Elektriciteit in Zwitserland : 220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Zwitserland
Er zijn geen vaccinaties verplicht als men naar Zwitserland reist. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Zwitserland
Water is drinkbaar en melk is gepasteuriseerd. Vlees, zeevruchten, fruit en groenten zijn veilig te consumeren.Gezondheidszorg in Zwitserland
De gezondheidszorg in Zwitserland is uitstekend.
Telefoneren in en naar Zwitserland
Zwitserland heeft de volgende alarmnummers: politie: 117; brand: 118. De internationale toegangscode is 41. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Geldkoers Zwitserland
De munteenheid in Zwitserland is de Zwitserse Frank. Alle belangrijke travellers cheques worden geaccepteerd, evenals de credit cards. Er wordt geen commissie berekend over het wisselen van contact geld of cheques.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder